6 obiceiuri aparent „inofensive” care îți îmbătrânesc prematur creierul. La fel ca și corpul nostru, creierul se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Cu cât îmbătrânim, cu atât este mai greu să ne amintim informații, cum ar fi numele unui restaurant la care am fost sau unde ne-am lăsat cheile. Sau poate dura mai mult timp pentru a învăța ceva nou.
Dar vestea bună este că, de fapt, avem mult control asupra păstrării sănătății creierului nostru și a împiedicării îmbătrânirii premature – și aceasta începe cu obiceiurile de zi cu zi. În cea mai mare parte, comportamentele pe care le evităm pot avea un impact pozitiv asupra cogniției noastre.
De la munca la distanță, la nașterea unui nou copil și până la pensionare, există multe situații pe care viața ni le oferă și care pot face mai dificilă ieșirea și socializarea. Este atât de comun în cultura noastră să ne pierdem încet-încet rețeaua socială pe măsură ce trecem prin viață.
Trebuie să avem un fel de rețea socială la care să putem apela ori de câte ori avem nevoie – sau chiar dacă nu credem că avem nevoie de ea. Există anumite persoane care sunt literalmente izolate din punct de vedere fizic… sau poate că nu au prieteni și familie în zona lor, iar comunitatea lor online devine colacul lor de salvare și poate fi de un real folos.
Nu numai că vrei să îți implici creierul în timp ce îți menții abilitățile pe care le ai deja, dar vrei, de asemenea, să îți împingi creierul în afara zonei sale de confort. Dacă spui: „Nu mai sunt un copil. Nu-mi voi face griji să învăț nimic. Acest lucru poate de fapt să vă saboteze sănătatea creierului și să ducă la îmbătrânirea prematură a creierului. La fel ca atunci când cunoaștem pe cineva nou, învățarea a ceva nou formează conexiuni între celulele creierului nostru și ne ajută să ne menținem creierul tânăr.
Ar trebui să vă extindeți mereu orizonturile mentale. Dacă nu ați pus niciodată mâna pe un instrument muzical, învățați un instrument muzical. Dacă nu ați citit niciodată o limbă străină, învățați o limbă străină.
Stresul face parte din viața de zi cu zi și, de obicei, corpul nostru își poate reveni rapid după un anumit eveniment sau situație stresantă. Problema este atunci când acel stres devine cronic – și nu îl abordăm. Ne pricepem foarte bine să ne menținem răspunsul la stres pe tot parcursul zilei – la un nivel moderat pe care s-ar putea să nu-l observăm.
Chiar și atunci când nu se întâmplă nimic stresant, este posibil să avem un stres subconștient. Este important să fim conștienți de acest stres și să îl eliberăm pe parcursul zilei, cum ar fi să fim atenți la gândurile noastre și să ne încetinim respirația.
Crearea unor stări de stres acut pe termen scurt în corpul nostru’ poate ajuta, de fapt, la ameliorarea stresului, cum ar fi folosirea unei saune, un duș rece sau încercarea de a face exerciții fizice de mare intensitate. Acest lucru ne oferă mai multe stări de relaxare în timpul zilei și o calitate mai bună a somnului pe timp de noapte.
Atunci când reușim să avem stări de odihnă mai profunde, atât în timpul zilei, cât și în timpul somnului, le oferim neuronilor noștri șansa de a se regenera și ei și de a încetini îmbătrânirea creierului.
Atunci când suntem ocupați cu viața profesională și socială, tendința naturală este să alegem ceva rapid, pe care îl poți băga în cuptorul cu microunde sau să pleci cu mașina. Dar, pe termen lung, s-ar putea să nu fie cel mai bun pentru creierul nostru.
Alimentele rapide sunt adesea foarte procesate și pline de grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Studiile arată că o dietă bogată în aceste tipuri de alimente de-a lungul anilor poate duce la un risc mai mare de demență. Știm că acestea pot îmbătrâni prematur creierul și pot duce la afecțiuni care nu sunt bune pentru creier.
De exemplu, studiile arată că diabetul necontrolat poate cauza contracția creierului Nu este nimic greșit în a mânca fast-food sau mâncare la pachet din când în când – este delicios, poate fi cea mai accesibilă opțiune și, uneori, avem nevoie de ea. Pe cât de mult puteți, încercați, de asemenea, să vă concentrați pe o dietă bogată în acizi grași Omega-3, cum ar fi legumele cu frunze verzi, peștele, uleiul de măsline și nucile.
S-a demonstrat că Omega 3 cresc memoria, învățarea și fluxul sanguin către creier.
Chiar dacă îți propui să dormi cele șapte până la nouă ore de somn recomandate pe noapte, dacă calitatea somnului tău este slabă, probabil că te vei trezi obosit a doua zi. Și atât cantitatea, cât și calitatea somnului sunt esențiale pentru sănătatea creierului.
În timpul somnului, amintirile din timpul zilei sunt sortate și puse la locul potrivit pentru a putea fi accesate în viitor. De asemenea, beta-amiloidul, proteina lipicioasă care face ravagii în creierul persoanelor cu Alzheimer, este eliminat în timpul somnului.
Atunci când somnul este prea scurt sau de proastă calitate, aceste procese sunt întrerupte. A doua zi, s-ar putea să vă fie dificil să vă concentrați sau să vă amintiți informații. Dar, de-a lungul anilor, un somn insuficient vă poate crește riscul de îmbătrânire prematură a creierului și de apariție a demenței.
Exercițiile fizice, în special cele cardiovasculare, dar și cele de dezvoltare musculară, sunt importante pentru a menține creierul… tânăr. De fapt, acesta poate crește hormonii de creștere din creier, cum ar fi factorii neuronali care promovează sănătatea și bunăstarea creierului.
În plus față de antrenament, este important să faceți din activitatea fizică o parte din stilul dumneavoastră de viață. „Fie că este vorba de… grădinărit sau de o plimbare, există unele lucruri pe care le-am putea încorpora în viața noastră de zi cu zi și care sunt probabil mai durabile și mai benefice pe termen lung decât să petrecem o oră la sala de sport o dată pe săptămână.”
Atunci când activitatea fizică devine un obicei pe tot parcursul vieții, există multe beneficii, de la reducerea stresului și creșterea fluxului sanguin către creier.
CITEȘTE ȘI: Neurolog: Aceste 4 condimente sunt foarte bune pentru creier și îmbunătățesc concentrarea
Avem mult control asupra sănătății creierului nostru. Cel mai rău lucru pe care îl putem face pentru creierul nostru este să renunțăm pur și simplu pe măsură ce îmbătrânim. Nu vă gândiți că totul trebuie să se întâmple așa doar pentru că îmbătrâniți. Ai grijă de creierul tău , ai grijă de corpul tău. Și dacă faci asta, poți îmbătrâni cu succes și nu vei avea atât de multe schimbări pe cât crezi, potrivit actualno.com.